ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΡΗΣ ΣΤΟ PRESSMIXER

 

Ήρθε στην Αθήνα μαζί με το λαούτο του, μαζί με τη μεγάλη του αγάπη για τη μουσική και είναι έτοιμος να μας ταξιδέψει απόψε από την Αθήνα στην Κρήτη και όπου αλλού επιθυμεί το μυαλό και η καρδιά μας. Ο Γιώργος Παντερής μας μιλάει για το δικό του μουσικό ταξίδι και για την όμορφη βραδιά που μας ετοιμάζει στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα.

Πώς μπήκε το “μικρόβιο” της μουσική στη ζωή σου;       

                                                                                                                        

Από μικρή ηλικία μου άρεσε η μουσική. Όταν βρισκόμουν σε γλέντια και παρέες που υπήρχαν οργανοπαίχτες ήμουν στη πρώτη θέση να τους παρατηρώ. Έτσι λοιπόν, ο πατέρας μου μου αγοράζει ένα μαντολίνο, με γράφει στο Ολυμπιακό Ωδείο Ηρακλείου και  ξεκινάει η μουσική…

Μαντολίνο, κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο…Βγάζει διαφορετικές εικόνες και συναισθήματα το κάθε μουσικό όργανο για σένα;                     

                           

Κάθε όργανο σου δίνει κάτι το διαφορετικό, το ξεχωριστό, έχει να κάνει με τη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με αυτό, είναι μια μεταφορά συναισθημάτων μέσω των χεριών σου στο όργανο.

Η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη για έναν καλλιτέχνη που επιδιώκει μια σταθερή παρουσία στο χώρο;                     

                                                              

Από αρχαιοτάτων χρόνων η παιδεία των νέων ξεκινούσε από τον κιθαριστή. Νομίζω ότι είναι απαραίτητη, όχι μόνο στους καλλιτέχνες αλλά γενικότερα. Πάντα θα ανακαλύπτεις νέα πράγματα, πρέπει να τα επεξεργάζεσαι με υπομονή, αυτή είναι και η μαγεία της. Όσον αφορά τη σταθερή παρουσία θα έλεγα ότι πρέπει να κάνεις μικρά και σταθερά βήματα…Αυτό που λέμε “να ξέρεις πού βρίσκεσαι”. Νομίζω ότι καθένας από εμάς προσπαθεί να γίνει καλύτερος για τον ίδιο, όχι για τους άλλους. 

Η παράδοση έχει ένα σημαντικό κομμάτι στη μουσική σου πορεία. Τι είναι αυτό που σε γοητεύει σε αυτήν;

                                                                                          

Η παράδοση είναι η βάση στην οποία χτίζεις. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου παραδοσιακό καλλιτέχνη, της οφείλω όμως πολλά. Ήταν τα πρώτα μου ακούσματα και το έναυσμα για να ξεκινήσω. Και, βέβαια δεν υπάρχει εμφάνιση που να μην παίξω παραδοσιακά κομμάτια.

Ποιες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας σου ξεχωρίζεις και γιατί;  

Η κάθε εμφάνιση είναι ξεχωριστή. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το 2016 που οργάνωσα μια συναυλία στην Τεχνόπολις, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μουσικών που παρευρέθησαν τα έσοδα δόθηκαν για καλό σκοπό. Επίσης, το 2018 με ιδιαίτερη χαρά και τιμή δέχθηκα να συμμετάσχω ως τραγουδιστής και μουσικός στο Ηρώδειο με τις ”Μουσικές της Κρήτης”.

Υπάρχουν μουσικά βήματα, συνεργασίες που θα ήθελες να κάνεις στο άμεσο μέλλον;

                                                                                                                    

Δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά για συνεργασίες…Έχω διάφορα κατά νου. Επόμενο βήμα είναι το τρίτο cd, που ελπίζω να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου, και βλέπουμε…Καλά να’μαστε!!!

Γιατί πιστεύεις ότι η Κρήτη εμπνέει τόσο δυνατή αγάπη στους κατοίκους της και όχι μόνο;     

                                                                                                             

Η Κρήτη  είναι ένας φιλόξενος τόπος που σε κερδίζει με το που πατήσεις τα πόδια σου στο νησί. Μαζί με τους εξωστρεφείς κρητικούς συνδυάζει ένα πακέτο, κατά τα λεγόμενα των εκτός Κρήτης, δυνατό. Δεν θα σταθώ όμως τοπικά, έχω ξαναπεί ότι η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη είναι πανέμορφη.

Τι μας ετοιμάζεις στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα;                                                                 

Θα σας παρουσιάσουμε κομμάτια από τα δυο cd και από τη νέα μας δουλεία, Διασκευές γνωστών τραγουδιών μέσα από τη δική μας μουσική προσέγγιση και βέβαια θα σας διασκεδάσουμε με κρητικά… Ελπίζω το αποτέλεσμα να σας αρέσει, σας περιμένουμε στη μουσική σκηνή ”Σφίγγα” να τα πούμε από κοντά.

 

Share:
2020 . Designed By iWebForYou